Pochodna
Karol: Funkcja f okreśłona jest wzorem f(x)=(x+1)/(X2+1). Rozwiąż równanie f(x)=f'(x)
18 paź 18:07
Karol: Policzyłem pochodną, przyrównałem ją do funkcji. Nie wiem co dalej.
x4+x3+5x2+3x+2=0
18 paź 18:10
sushi_gg6397228:
wzór na pochodną jest ....
f ' (x)= ...
18 paź 18:12
Karol: f'(x)=(x2+1−2x(x+1)/(x2+1)2=−(x2+1)/(x2+1)2
18 paź 18:19
sushi_gg6397228:
jak dobrze policzyłes, to
| | −1 | |
jak sie skróci to wyjdzie |
| |
| | x2+1 | |
f(x)= f' (x)
ułamki mają te same mianowniki, wiec przyrównujemy liczniki
x+1= −1
18 paź 18:22
sushi_gg6397228:
ale
x2+1− 2x2 −2x= −x2 −2x +1 ≠ −(x2+1)
18 paź 18:23
Karol: W odpowiedziach jest x=0
18 paź 18:25
sushi_gg6397228:
więc musisz do f(x) domnozyć czynnik, aby był taki sam mianownik co w pochodnej
potem licznik f(x)= licznik f ' (x) −−> wielomian stopnia 3
18 paź 18:25
Karol: Dziękuję, rozwiązałem.
18 paź 18:46