Funkcja kwadratowa
Daria: Dane są funkcje f(x)=2x−4 i g(x)=x+1
a) oblicz iloczyn wartości funkcji f i g przyjmowanych dla argumentu 1/2(1+√3)
Proszę o pomoc, podanie odpowiedzi, bo obliczyłam to ale nie wiem czy wyszedł mi dobry wynik
18 paź 17:35
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
18 paź 17:36
Daria: 2×1/2(1+√3)−4=−3+√3
1/2(1+√3)+1=2+√3+1=3+√3
−3+√3×3+√3=−9−3√3+3=−6
18 paź 17:41
Daria: Zapomniałam dopisać nawiasy:
(−3+√3)×(3+√3)=−9−3√3+3√3+3=−6
18 paź 17:43
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
x= |
| bo nic tam nie widać |
| | mianownik | |
f*g= liczymy najpierw na literach i cyferkach, bez podstawiania
18 paź 17:43
Daria: To iloczyn funkcji bez podstawiania wyjdzie 2x2−2x−4 i teraz dopiero podstawić argument?
18 paź 17:49
Daria: Wyszło mi −1+2√3
Proszę ładnie, aby ktoś to wyliczył, bo chcę ew wiedzieć co robię źle.
18 paź 17:57
sushi_gg6397228:
nie poprawilas zapisu tego argumentu
18 paź 17:58
18 paź 17:59
sushi_gg6397228:
to liczmy
x*x =...
18 paź 18:02
misiak:
gdzieś zgubiłaś mnożenie przez 0,5 w drugiej linijce: 17.41
sposób liczenia dopuszczalny, a w tym zadaniu wręcz oczekiwany
18 paź 18:02
misiak:
albo opcjonalnie:
f(x)*g(x)=2(x−1)(x+1)=2(x2−1)
18 paź 18:04
misiak: :( jednak iloczyn nie jest taki ładny
18 paź 18:07
Daria: misiak, wyszło mi −3, na innej stronie ktoś też miał −3, więc uznamy ze to jest chyba dobrze,
dziękuję bardzo!
18 paź 18:09
sushi_gg6397228:
−3 jest OK
18 paź 18:11
sushi_gg6397228:
na zdrowie
18 paź 18:11
misiak:
18 paź 18:12
Daria: Dziękuję Wam obydwu
18 paź 18:13