równanie
Alicja: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równani, kombinuje ale nic mi tu nie chce wyjsc

−5x
3−10x
2+32x+16=0
9 gru 19:33
skorek:
9 gru 19:34
Basia:
−5x2(x+2)+16(x+2)=0
(x+2)(−5x2+16)=0
(x+2)(16−5x2)=0
(x+2)(4−√5x)(4+√5x)=0
dokończ
9 gru 19:35
mathalius: tylko, że ona (Alicja) podała x przy 32... a moz e to błąd z jej strony...
9 gru 19:37
Alicja: ale jak wyciagne 16 to przeciez wychodzi (2x+1)
9 gru 19:37
Alicja: ale jak wyciagne 16 to przeciez wychodzi (2x+1)
9 gru 19:37
Alicja: własnie nie to nie bład tak jest w zadaniu
9 gru 19:40