LOGIKA 1 rok studiów ocenianie wartości zdań i przekształcanie
Maciek: Przekształć, by ocenić ich logiczną wartość.
a) ∼∀x∈R: (x>0∨x2 =0),
b) ∼∀x∈R: (x>0∧x<0),
c) ∼∃x∈R: x2 <0,
d) ∼∀x∈R: (x2 >0∧|x|≥0),
e) ∼∀x∈R+ : x+2>0,
f) ∼∃x∈R+ : (log3x=1=⇒x2 =9), √
g) ∼∀x∈R: x2 +10>x−2,
h) ∀x∈R:(2|x∧2|y⇒2|(x+y))
18 paź 17:27
llala: Czy jest ktoś w stanie pokazać mi na chociaż jednym, dwóch przykładach jak się to rozwiązuje? z
góry dziękuję i pozdrawiam.
18 paź 17:41
llala: ∼∀x∈R: (x>0∨x2 =0)
⇔ ∃x∈R: ∼(x>0vx2=0)
⇔ ∃x∈R: ∼( x>0)∧ ∼(x2=0)
⇔ ∃x∈R: x<0 ∧ x2≠0
może mi ktoś powiedzieć czy to jest dobrze?
18 paź 18:21