Rozwiąż równanie. Odpowiedź podaj jako przedział.
Okluuuu: |1−x|=x−1
18 paź 17:11
===:
|x−1|=x−1 zatem x−1≥0 x≥1
18 paź 17:29
Okluuuu: a jeśli x−1<0?
18 paź 17:44
===:
sprawdź
18 paź 17:46
Okluuuu: Narysowałam sobie przedziały na osi liczbowej i moj problem jest taki ze nie potrafie odczytać
rozwiązania z osi liczbowej
18 paź 18:16
===:
poczytaj definicję wartości bezwzględnej
18 paź 18:23
===:
x dla x≥0
|x|=
−x dla x<0
18 paź 18:26
Okluuuu: wyszło mi tak:
w pierwszej klamerce
x≤1
x=1
w drugiej
x>1
Narysowałam to na osi liczbowej i nie potrafie odczytać rozwiązania z osi, kolezanka z siostrą
robiła i im wyszło 1, ja też na początku myślałam że rozwiązaniem jest 1, ale popatrzyłam na
koniec ksiażki gdzie odpowiedzią był przedział. W równaniach jako rozwiązanie wychodzą
liczby, a nie przedział. Nie rozumiem tego.
18 paź 18:36
Sun: |1−x|=x−1 gdyby to co jest w module było ≥ 0, to napisałbyś x−1≥0, ale tak nie jest. Po znaku =
masz x−1, więc szukasz liczb, które są mniejsze od 0. Czyli
|1−x|=x−1
−1+x<0
x<1
Czyli x∊(−∞, 1)
18 paź 18:46
===:
sprawdź
Sun co wypisujesz
18 paź 19:39
===:
1 sposób
|1−x| możesz zmienić na |x−1|
i wtedy masz |x−1|=x−1 zatem x−1≥0 ⇒ x≥1
2 sposób
|−x+1|=x−1 −x+1≤0 zatem x≥1
18 paź 19:46