równania i nierówności
Albert: jaką metodą to zrobić ? podnosiłem od kwadratu a później hornerem i nie wychodziło
lx2 + 3xl = lx2 +2x + 5l + lx−5l
18 paź 16:52
sushi_gg6397228:
trzeba rozpisać wartość na przedziały
18 paź 16:53
ICSP: |x2 + 2x + 5| + |x − 5| ≥ |x2 + 2x + 5 + x − 5| = |x2 + 3x|
Czyli zadanie sprowadza się do odpowiedzi na pytanie:
Kiedy : |a| + |b| = |a + b| ?
Oczywiście nie sugeruje, ze metoda rozpisywania na przedziały jest zła. Po prostu
zaproponowałem inne podejście które w moim mniemaniu jest lepsze (ale działa tylko w
niektórych przypadkach).
18 paź 17:02
Albert: dzięki wielkie

już kumam
18 paź 17:07