Zbadać monotoniczność funkcji
Ela: Witam, zadanie wygląda tak:
Zbadać monotoniczność funkcji: f(x)=lnx+2x
Obliczyłam pochodną: f'(x)=−lnx−1x2
D=(0;∞)
Jak wyznaczyć monotoniczność takiej funkcji z logarytmem?
Oczywiście wiem, że funkcja rośnie, gdy pochodna rośnie, a maleje, gdy pochodna maleje, ale nie
mogę sobie poradzić z tym przykładem.
18 paź 16:48
sushi_gg6397228:
licznik = 0
1= ln e
2= ln e2
−2= ln e−2
18 paź 16:49
Ela: wiem, że x=e−1 , ale po prostu nie wiem, co dalej... wykres czy nierówność...
18 paź 16:55
sushi_gg6397228:
robisz tak samo jak dla wielomianów
zaznaczasz M.Z. i robisz "falę" lub ustalasz sobie jakieś punkty z przedziału i badasz znak
pochodnej
18 paź 16:59