Zadania z parametrem.
Ania: Określ liczbę rozwiązań równania
(x2 +4x+1)/(x2+1) = m
w zależności od parametru m. Proszę o pomoc.
18 paź 16:42
sushi_gg6397228:
zwin licznik ze wzoru skróconego mnożenia
18 paź 16:51
Ania: Ale ten licznik nie jest wzorem skróconego mnożenia.
18 paź 16:57
sushi_gg6397228:
zobacze ze obie Δ są ujemne czyli wyrażenia zawsze są dodatnie
mozna najwyzej rozłożyć na dwa ułamki się bawić albo
policzyć pochodna i zrobić wykres
18 paź 17:01
sushi_gg6397228:
lepeij rozłożyć na dwa ułamki
| x2+1 | | 4x | | 4x | |
| + |
| = 1 + |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
18 paź 17:03
sushi_gg6397228:
18 paź 17:04
ICSP: albo po prostu sproqwadzić do równania kwadratowego z parametrem m i zauwazyć, ze liczba
rozwiązań zależy od wyróżnika
18 paź 17:06
Ania: Ok,
Dla Δ<0 ⋀ m≠1 m∊(−inf ; −1) ∪ (−3 ; inf)
dla Δ>0 ⋀ m≠1 m∊ (−1;1) ∪ (1;3)
dla Δ=0 m∊{−1,3}
dla m=1 jest jedno rozwiązanie.
a jak to się ma do liczby rozwiązań dla tych pierwszych trzech przypadków?
18 paź 17:33
ICSP: Δ < 0 − brak rozwiazań
Δ = 0 − jedno rozwiazanie
Δ > 0 − dwa rozwiązania
18 paź 18:15
Ania: Dziękuję
18 paź 21:13