uporzadkuj malejaco
Jam: Uporzadkuj liczby malejaco
3 13, √27, 1, √√3, 3 −23, √3√3
18 paź 16:27
Dziadek Mróz:
Wszystkie liczby to potęgi 3, należy tylko sprowadzić do jej postaci.
Potęga jakiejkolwiek liczby dodatniej zawsze będzie dodatnia, czyli > 0.
| | 1 | | 10 | | 1 | |
3 |
| = |
| = 10* |
| = 10*3−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
√27 =
√33 = 3
3/2
1 = 3
0
√√3 =
√31/2 = 3
1/4
| | −2 | | 2 | | 7 | |
3 |
| = 3− |
| = |
| = 7*3−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
√3√3 =
√3*31/2 =
√33/2 = 3
3/4
Posortujmy liczby zgodnie z wartością potęgi malejąco:
3
3/2, 3
3/4, 3
1/4, 3
0, 10*3
−1, 7*3
−1
Zamieńmy liczby na ich odpowiedniki:
| | 1 | | −2 | |
√27, √3√3, √√3, 1, 3 |
| , 3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 paź 16:47
Jam: Dziena
18 paź 16:48
Eta:
√27= 33/2 , √√3= 31/4 , √3√3= 31/2*31/4=33/4 , 1=30
Ustaw teraz te liczby malejąco czyli od największej do najmniejszej
18 paź 16:49
Eta:
18 paź 16:49
Jam: Dzięki wielkie wam
18 paź 16:50
Eta:
Myślę ,że w tym zadaniu jest 31/3 i 3−2/3
18 paź 16:50
Jam: No jest

Zapisałem na samej górze
18 paź 16:53