Pierwiastki sześcienne itp...
Aga: Jak obliczyć
(3√8n3 + 4n) 2
oraz
3√8n3 + 4n x2n
konkretnie jest mi potrzebne
( 3√8n3 + 4n )2 + 3√8n3 + 4n x2n +2n
Jestem zielona z matmy a zadanie trzeba zrobić...
18 paź 16:00
ICSP: a może po prostu masz policzyć granicę ?
18 paź 16:01
Aga: dokłądnie. ale jedną część już mam zrobioną i potrzebuje tylko tę część
18 paź 16:03
ICSP: a na końcu nie powinno być 4n2 ?
Wyciagnij n2 przed nawias.
18 paź 16:04
ICSP: | | 8n3 + 4n − 8n3 | |
lim [3√8n3 + 4n − 2n] = lim |
| = |
| | (3√8n3 + 4n + 2n3√8n3 + 4n + 4n2 | |
| | 4n | |
= lim |
| = 0 |
| | n2 ( (3√8 + 4/n3)2 + 23√8 + 4/n3 + 4) | |
18 paź 16:10
Aga: lim ( 3√8n3 + 4n2 −2n)
n→∞
mam obliczyć granicę tego ciągu
18 paź 16:17