Prawdopodobieństwo HELP
PotrzebnaPOMOC: W klasie 3 jest o 6 chłopców więcej niż dziewcząt. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba
| | 11 | |
z klasy jest chłopcem wynosi |
| . Ile osób liczy ta klasa? |
| | 15 | |
Tak rozwiązałem ale to jest źle.
n liczba dziewcząt
n + 6 liczba chłopców
2n + 6 ilość osób w klasie
15n + 90 = 22n +66
7n = 24
n=3,4 trochę głupio wyszło bo 3,4 dziewczyny
18 paź 15:56
sushi_gg6397228:
moze coś źle sa podane liczby
18 paź 16:03
Kacper:
W dzisiejszych czasach wszystko możliwe
18 paź 16:11
PotrzebnaPOMOC: Zadanie dobrze przepisałem. Rozwiązanie jest dobrze zrobione?
18 paź 16:12
sushi_gg6397228:
sprawdzajac
| 11 | |
| ze 11ch i 4 dz −−> 7 róznica |
| 15 | |
| | 22 | |
|
| ze 22ch i 8 dz −−> 14 róznica |
| | 30 | |
| | 33 | |
|
| ze 33ch i 12 dz −−> 21 róznica |
| | 45 | |
18 paź 16:14
PotrzebnaPOMOC: To niby dobrze ale tak nie może przecież być, że 3,4 dziewczyn. Zatem chłopaków bedzie o 6
więcej czyli 9,4. A łącznie klasa bedzie liczyła 12,8 osób.
18 paź 16:19