granica
Kaśka_:
umiałby to ktoś w prosty sposób wytłumaczyć bo mi coś nie wychodzi ;c
18 paź 15:39
sushi_gg6397228:
wspolny mianownik
18 paź 15:40
18 paź 15:41
Kaśka_: | | 3√n − 10n | | | |
ja zaczęłam tak lim |
| = lim |
| dobrze to w ogóle |
| | n√n | | √n | |
jest?
18 paź 15:42
Kaśka_: no tak i co z później z tym √n dąży do czego? bo w odp. jest że ma wyjść 0
18 paź 15:43
sushi_gg6397228:
wspolny to "n"
√n*√n=n
18 paź 15:51
Kaśka_: to co w takim razie będzie w liczniku?
18 paź 15:53
sushi_gg6397228:
zapisz jeszcze raz
masz podane wskazówki
18 paź 15:54
18 paź 15:55
sushi_gg6397228:
stopień licznika jest
stopień mianownika jest ...
18 paź 15:55
Kaśka_: nic już nie rozumiem

w mianowniku ma być samo n
18 paź 15:57
Kaśka_: licznik to 3−10√n
18 paź 16:00
Kaśka_: ?
18 paź 16:00
sushi_gg6397228:
n4+ 5n −−> stopień wielomianu wynosi 4
n2 −6 −−> stopień wielomianu wynosi 2
√n = n1/2
18 paź 16:00
18 paź 16:02
Kaśka_: ten dr ułamek tez dąży do 0
a mianownik =1
18 paź 16:03
Kaśka_: czyli całe wyrażenie dąży do 0?
18 paź 16:05
sushi_gg6397228:
nie dostałem odp do postu o 15.55
18 paź 16:06
Kaśka_: licznika to 1/2
mianownika 1
18 paź 16:07
sushi_gg6397228:
stopien licznika > stopien mianownika to granica = +−
∞
stopien licznika < stopien mianownika to granica = 0
| | a1 | |
stopien licznika = stopien mianownika to granica = |
| , gdzie a1, b1, to są |
| | b1 | |
wspołczynniki stojące przy najwyższej potędze
dla n−>
∞
18 paź 16:10
sushi_gg6397228:
i potem mozesz sobie zrobić tak jak o 16.02
18 paź 16:11
Kaśka_: i to wychodzi 0 tak?
18 paź 16:12
Kaśka_: dzięki za pomoc
18 paź 16:13
sushi_gg6397228:
tak
na zdrowie
18 paź 16:14