Parametr m
Ty: Dane sa dwie funkcje liniowe f(x)=x−m oraz g(x)=2x+1. Wyznacz wartosc parametru m, dla ktorego
zbiorem wartosci nierownosci f(x)≤g(x) jest przedzial <−3,+
∞). Dla wyznaczonej wartosci
parametru m naszkicuj wykres oby funkcji w jednym ukladzie wspolrzednych.
Jak sie rozwiazuje takie zadania? Doszedlem do x≥−m−1 i dalej nic
18 paź 15:19
sushi_gg6397228:
w zadaniu masz podane rozwiązanie x ∊<−3; +∞) co można inaczej zapisać x≥−3
więc .....
18 paź 15:25
===:
18 paź 15:26
Ty: Wiec −3≥−m−1 ?
2≤m
18 paź 15:27
sushi_gg6397228:
−m−1 = −3
nie sprawdzam wczesniejszych obliczeń
18 paź 15:37
Ty: Ale dlaczego jest =

?
18 paź 15:38