w pewnej szkole jest więcej niż 500 ale mniej niż 1000 uczniów. Jeśli utworzymy
mat: w pewnej szkole jest więcej niż 500 ale mniej niż 1000 uczniów. Jeśli utworzymy z nich klasy po
18, po20, 24 uczniow (liczba uczniów ma być taka sama w każdej klasie) , to w przypadku
pozostaje 9 uczniow. Ilu uczniów jest w tej szkole?
9 gru 19:15
mathalius: w jakim przypadku?
9 gru 19:22
Basia:
18=2*3*3
20=2*2*5
24=2*2*2*3
NWW = 2*2*2*3*3*5 = 360
360+9 za mało
2*360+9 = 729
spełnia warunki zadania
9 gru 19:26
Basia:
w każdym przypadku
9 gru 19:26
mat: dziekuje
9 gru 20:46