Zilustruj zbiór punktów, których współrzędne spełniają podane równanie
Stark: Zilustruj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają równanie:
a) |x+3|+|y−2|=1
b) |x−1|−|y+3|=2
Proszę o pomoc albo chociaż wskazówki od czego zacząć..
18 paź 14:38
ICSP: a) Wiesz jak wygląda |x| + |y| = 1 ?
18 paź 14:39
Stark: Nie wiem
18 paź 14:47
ICSP:

No to rozpisz IV przypadki.
1
o x > 0 oraz y > 0 :
x + y = 1 ⇒ y = −x + 1
Pozostałe 3 zostawiam tobie. Potem wystarczy zauważyć, że |x + 3| + |y − 2| = 1 jest
przesunięciem |x| + |y| = 1 o wektor [−3 , 2]
18 paź 14:56
Stark: czyli wychodzi, że:
2◯ x−y=1 ⇒ y=x−1
3◯ −x+y=1 ⇒ y=x
4◯ −x−y=1 ⇒ y=−x−1
Niestety nie umiem przesunięć wykresów, ominęłam cały dział
18 paź 15:12
ICSP:

Przesuwam czerwony odcinek o 3 w lewo oraz o 2 w górę i dostaje odcinek niebieski. W taki sam
sposób przesuniesz resztę i dostaniesz "kopnięty" kwadrat.
18 paź 15:15
Stark: Okej, chyba rozumiem

Czyli w przykładzie b rozpisuję sobie |x|−|y|=2, rysuję to na osi, a później przesuwam o wektor
[1,−3]?
18 paź 15:31
ICSP: 
Oczywiscie możesz też robić bez przesuwania i rozpisywać przypadki x> 3 oraz y > 2 itd. , ale
moim zdaniem łatwiej jest właśnie przesuwajac.
18 paź 15:41
Stark: Faktycznie, jest łatwiej. Dziękuję, jestem bardzo wdzięczna! Zrozumiałam i już wszystko
wychodzi
18 paź 15:49