silnia jak rozpisac
lalala: Jak rozpisać jak ma się takie coś (n − 2)!
Bo (n + 2)! to by było (n+2) * (n+1) * n!
Jak rozpisać to (n−2)! tak żeby wyszło n! i można było skrócić w ułamku?
18 paź 14:13
ICSP: n! = n*(n−1)*(n−2)!
18 paź 14:18
===:
to raczej n!=(n−2)!(n−1)n
18 paź 14:19
J:
nie da się, bo : (n − 2)! < n!
można rozpisać: (n−2)!= (n−3)!*(n−2)
18 paź 14:20
lalala: ale skąd się wzięło to (n−3)
18 paź 14:22
daras: wystarczy pomyślec
5! = 1*2*3*4*5
co można zapisać jako 5! = 3!*4*5 = 4!*5
18 paź 14:26
daras: lub 5! = 2!*3*4*5
n−3 = 5−3 = 2
18 paź 14:26