Wyznacz wartosc parametru m
Ja: Wyznacz wartosc parametru m, dla ktorego punkt wspolny prostych okreslonych rownaniami
x+2y+3m−2=0 oraz 3x−2y+m=0 nalezy do kwadratu ABCD, gdzie A(−2,−1), B(3,−1), C(3,4), D(−2,4).
Jak rozwiazac te zadanie? Probowalem metoda wyznacznikow i dalej nie wiem co robic. Pomocy!
18 paź 13:58
misiak:

−2≤x≤3 i −1≤y≤4
18 paź 14:04
Ja: To jaka jest warosc parametru m? Bo juz nie wiem o co chodzi...
18 paź 14:11
misiak:
metodą wyznaczników obliczasz x i y
potem wstawiasz do nierówności wyznaczonych przez kwadrat
i wyznaczasz m.
18 paź 14:17
Ja: Z wyznacznikow wyszlo mi x=0.5−m y=0.75−m
i pod x i y podstawiam to do tej nierownosci:
−2≤ 0.5−m ≤3 i −1≤ 0.75−m ≤4
wychodzi
m≤2.5
m≥−2.5
m≤1.75
m≥−3.25
Wiec m nalezy do przedzialu od −2.5 do 1.75 obudtronnie domknietego
tak?

Dziekuję za pomoc!
18 paź 14:39