ocen wartosc logiczną zdania
applepay: ∼∃ x należacego do R [x≠2 ⋀ ( x2>4)]
18 paź 13:33
J:
fałsz
18 paź 13:37
applepay: a tu wyjdzie tak?
∼∀ x należącego do R [(x≠3 ⋁ (x= −2)] i dalej bedzie ∃ x dla R [x=3 ⋀ x≠ −2 ] czyli zdanie
fałszywe?
18 paź 13:41
J:
nie rozumiem ... podajesz dwa zdania
18 paź 13:42
applepay: chodzi mi o 1 zapis gdzie jest x≠3 lub x= −2 a pierwszy jest rownoważny z 2 tak? w sensie te
prawa de Morgana dla kwantyfikatrów dają nam x=3 i x≠ −2
18 paź 13:45
applepay: albo jak mam x2−x<0 (lub) ⋁ x+2>1 to to jest prawda dla x należacego do R ? bo tego nie
mogę zrozumieć
18 paź 13:52
J:
[x2 − x < 0 ∨ x + 2 >1] ... to nie jest zdanie logiczne, więc nie mozna mu przypisać ani
prawdę ani fałsz
18 paź 13:55
applepay: dobra napiszę calość : ∀ x należacego do R [(x2−x≥0 ⋀ (x=2≤1) ]
18 paź 14:01
J:
co to znaczy: x = 2 ≤ 1 ?
18 paź 14:03
applepay: x+2≤1, przepraszam za bląd
18 paź 14:07
J:
oczywiście fałsz
18 paź 14:08
applepay: dziękuje, a to ∼∃ x należacego do R [x2−4≤0 v (x2≠9)] i korzystając z prawa de Morgana bede
mieć: ⇔∀ x∊R[(x2−4)>0 ⋀ x2=9] czyli wyjdzie fałsz?
18 paź 14:13