Wyznacz przeciwdziedzinę funkcji
SkySurfer: Proszę o pomoc przy wyznaczaniu przeciwdziedziny dla:
a) f(x) = arcsin
4(x−2)
| | π | |
b) f(x) = log3[2arccos(1−2x)− |
| ] |
| | 2 | |
Prosiłbym o w miarę jasne wytłumaczenie co z czego się bierze.
18 paź 12:28
J:
a) jaki jest zbiór wartości funkcji: f(x) = arcsin(x−2) ?
b) jaki warunek musi spełniać liczba logarytmowana ?
18 paź 12:38
Kacper:
Przeciwdziedziną może być w obu przypadkach R.
18 paź 12:40
J:
Myślę,że jednak autor zadania miał na myśli zbiór wartości
18 paź 12:43
SkySurfer: Tak oczywiście chodzi o zbiór wartości. Nie za bardzo rozumiem tą "dwoistość" przeciwdziedziny,
ja ją rozumiem po prostu jako synonim zbioru wartości.
Może powinienem napisać tak: Czy istnieje uniwersalna metoda algebraiczna, która pozwoli ją
wyliczyć?
Czy muszę to robić na "intuicję"?
W przypadku dziedziny sprowadza się to do odwołania się do własności danej funkcji i
rozwiązania równania, nierówności lub ich koniunkcji.
Tak jak w punkcie a) trzeba rozwiązać nierówność: −1≤x−2≤1 ⇒ Df=<1, 3>
Jestem ciekawy czy istnieje podobny schemat dla przeciwdziedziny?
| | π | | π | | π4 | |
J a) arcsin(x−2) jest oczywiście <− |
| , |
| > => Df−1=<0, |
| > |
| | 2 | | 2 | | 16 | |
| | π | |
b) 2arccos(1−2x)− |
| > 0 |
| | 2 | |
18 paź 13:14
J:
a) dobrze
b) rozwiąż nierówność
18 paź 13:18
SkySurfer: | | 1 | | 1 | |
b) |
| (2−√2)<x≤1 ⇒ Df=( |
| (2−√2), 1> |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
czyli Df−1 = <f( |
| (2−√2)), f(1)> ? |
| | 4 | |
18 paź 13:33
SkySurfer: * przy przeciwdziedzinie ma być otwarty przedział po lewej stronie
18 paź 13:38