Dyskusja liczby rozwiązań równania w zależności od parametru m
Natalia: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2x+4|−x+1, gdzie x∊R. Na podstawie wykresu:
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x)=m w zależności od wartości parametru m,
m∊R.
b) Wyznacz wartości parametru k, dla których równania f(x)=−k+1 ma dwa rozwiązania ujemne.
c) Dla jakich wartości parametru a rozwiązania równania f(x)=3a+2 są liczbami o różnych
znakach?
18 paź 12:10
J:
Dla: 2x + 4 ≥ 0 rysujesz: f(x) = 2x + 4 − x + 1 = x + 5
Dla: 2x + 4 < 0 rysujesz: f(x) = −2x − 4 − x + 1 = −3x − 3
18 paź 12:14
Natalia: Dziękuję! Narysowałam wykres, wypisałam liczbę rozwiązań dla poszczególnych przedziałów.
Niestety nie wiem jak zrobić punkty b i c, tj. jak wyznaczyć wartość k dla którego równanie ma
dwa rozwiązania o danym znaku..
Proszę o dokładne wytłumaczenie, za chwilę mam z tego sprawdzian a im więcej siedzę nad
zadaniami tym mniej mi wychodzi
18 paź 12:52
misiak:
dzisiaj piszesz sprawdzian?
18 paź 12:53
J:

b)
czerwona prosta: y = − k + 1 , ile musi wynosić: −k + 1, aby przecinała zielony wykres
w dwóch punktach o ujemnych odcietych ?
18 paź 12:57
misiak:

funkcja f(x) przyjmuje każdą wartość z przedziału (3,5) dla
dwóch argumentów ujemnych x
1,x
2.
stąd 3< −k+1<5
2 < −k < 4
−4 < k < −2
18 paź 13:01
Natalia: Oo, dziękuję, chyba zrozumiałam!

Czyli w punkcie c mogę zapisać że 3a+2>5 i z tego wychodzi że a∊(1,+
∞) i tyle?
18 paź 13:21
J:
tak
18 paź 13:22
misiak:
18 paź 13:23
Natalia: Okej, bardzo Wam dziękuję
18 paź 13:24