Narysuj wykres funkcji
Waskiq: f(x)=|tgx|*ctgx
Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku jak się za to zabrać
18 paź 12:01
wmboczek:
1. Dziedzina − dla jakich x istnieją tgx i ctgx
2. tgx*ctgx=1 zatem twoja f(x)=+/−1 w zależności od znaku tgx
18 paź 12:07
Waskiq: Może napiszę, co już wymyśliłem, a po prostu napiszecie czy dobrze

Więc tgx=sinx/cosx, a
ctgx=cosx/sinx co daje sinx/cosx * cosx/sinx=1, ale to tylko dla takich x, dla których sinx i
cosx jest różne od 0. Nie wiem tylko jak rozwiązać problem tej wartości bezwzględnej
18 paź 12:08
Waskiq: o super, dzięki już rozumiem
18 paź 12:08
Waskiq: chociaż to bardziej jest uzależnione od znaku ctg, bo |tgx| jest zawsze dodatnie
18 paź 12:10
misiak:
Na bank:
f(x)=tgx*ctgx=1 , gdy tgx≥0
f(x)=−tgx*ctgx=−1 , gdy tgx<0
18 paź 12:51
Dziadek Mróz:

Tych pionowych zielonych kresek nie ma, to błąd skryptu rysującego
18 paź 13:49
Dziadek Mróz:
|tg(x)| ctg(x) |tg(x)|*ctg(x)
18 paź 13:50