matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształć funkcję kwadratową na postać kanoniczną
Agata Barek:
Przekształć funkcję kwadratową na postać kanoniczną używająć wzorów skróconego mnożenia. Proszę o NIE używanie wzorów na wyliczenie p i q.
1
f(x) = −
x
2
+ 2x + 2
4
18 paź 10:56
Benny:
−1
−1
−1
(x
2
−8x)+2=
[(x−4)
2
−16]+2=
(x−4)
2
+6
4
4
4
18 paź 11:07
Agata Barek:
Dziękuję.
18 paź 11:34