matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
matfiz:
jak tu będzie z tym sin i cos
2π
2π
( sin
− i cos
)
5
5
5
18 paź 10:35
Kacper:
Będzie dobrze
18 paź 10:44
ZKS:
2
2
2
2
[sin(
π) − icos(
π)]
5
= [i
4
sin(
π) + i
3
cos(
π)]
5
=
5
5
5
5
2
2
2
2
(i
3
)
5
• [cos(
π) + isin(
π)]
5
= −i[cos(5 •
π) + isin(5 •
π)] =
5
5
5
5
−i[cos(2π) + isin(2π)] = −i[1 + i • 0] = −i
18 paź 10:48
matfiz:
wielkie dzięki
18 paź 11:23