kombinatoryka
duchhalloween: A = {0, 1, 2}
B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}
Ile jest różnych f: A −> B
takich, że f jest rosnąca?
I ile jest niemalejących?
18 paź 09:10
sushi_gg6397228:
masz mało liczb, więc bierzesz i wypisujesz ręcznie
18 paź 09:12
duchhalloween: Wolę tak nie robić (potem mogę dostać zadanie z milionem liczb), czy to jedyne rozwiązanie?
18 paź 09:38
PW: Rosnąca, a więc różnowartościowa. Wobec tego trzeba wybrać ze zbioru B podzbiór C zawierający
trzy elementy
C = {b
1, b
2, b
3}
i dokonać przekształcenia
f: A → C
Tylko jedna z takich funkcji jest rosnąca (można to powiedzieć "w języku ciągów": trzy różne
liczby można ustawić w ciąg rosnący tylko na jeden sposób).
Odpowiedź: Funkcji rosnących f: A → B jest tyle, ile 3−elementowych podzbiorów zbioru B, to
znaczy
18 paź 11:05