opis....
Janek: Znaleźć liczby rzeczywiste x i y spełniające równiania:
18 paź 00:31
:): 1+yi=(3i−1)(x−2i)
Wymnóż i porównaj to co z i....i to co bez i.... LENIUUSZKU
18 paź 00:36
Janek: Dopiero zaczynam zespolone. Chciałem wiedzieć na pewno czy dobrze robię

Dzięki!
18 paź 00:37
pigor: ..., (x,y)= (5,−12)
18 paź 00:39
:): 1+yi=3xi−2*3*i*i−x+2i
1+yi=3xi−6i2−x+2i
i2=−1 wiec
1+yi=3xi+6−x+2i
1+yi=(6−x)+(3x+2)i
1=6−x
y=3x+2
wiec
x=5, y=3*5+2=17
18 paź 00:42
:): (o ile sie gdzies nie pomyliłem po drodze)
18 paź 00:42
Janek: Założenia nie trzeba?
18 paź 00:52
:): Nie, bo x−2i≠0 bez względu na to jakie by nie było x
18 paź 00:59
Janek: Dziękuję.
18 paź 01:01