.
ppp: Wielomian W(x)=x3−x2 ma te sama wartosc w punkcie (−3),co funkcja f(x)=2x−3/3x+m.Wynika
stad,ze:
A. M=37/4
B.M=35/4
C.M=−35/4
D.M=−37/4
17 paź 23:59
Jolanta: dla x=−3 W
x=f
x
| | 2*(−3)−3 | |
(−3)3−(−3)2= |
| |
| | 3*(−3)+m | |
policz
18 paź 00:13
5-latek: Wiesz trudno pomagać komus kto nawet nic nie probuje i się nie odzywa
18 paź 00:23
ppp: Wyszlo mi −27+9=18/−9+m I co dalej
18 paź 00:29
:):
−36(m−9)=−9
4(m−9)=1
| | 1 | | 1 | | 37 | |
m= |
| +9= |
| +{36}{4}= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
18 paź 00:33
5-latek: (−3)
2=9
2*(−3)−3= −6−3=−9
| | −9 | |
−36= |
| −9+m= m−9 można tak zapisac bo dodawanie jest przemienne |
| | m−9 | |
Mnozymy obie strony równania przez m−9 żeby pozbyć się mianownika (ale robimy zalozenie ze
m−9≠0 i mamy
−36(m−9)=−9
−36m+324=−9 dalej ty
18 paź 00:35