granice
Jolanta: Proszę o pomoc lim n→∞ √n2+5n+4−√n2−4n−7
17 paź 23:43
Jolanta: Gdybym pod pierwiastkami miała tylko n
2+5n i n
2−4n to skorzystałabym ze wzoru
| | (a−b)(a+b) | |
a−b= |
| a tak nie wiemm co zrobić |
| | a+b | |
18 paź 00:25
5-latek: | | √n2+5n+4+√n2−4n−7 | |
Wlasnie Jolu pomnóż przez |
| |
| | √n2+5n+4+√n2−4n−7 | |
18 paź 00:29
:): | | n2+5n+4−(n2−4n−7) | |
= |
| |
| | √n2+5n+4+√n2−4n−7 | |
| | n2+5n+4−n2+4n+7) | |
= |
| |
| | √n2+5n+4+√n2−4n−7 | |
| | 9n+11 | |
= |
| |
| | √n2+5n+4+√n2−4n−7 | |
| | | | 9 | | 9 | |
= |
| → |
| = |
| |
| | | | 5 | | 4 | | 4 | | 7 | | √1+ |
| + |
| +√1− |
| − |
| | | | n | | n2 | | n | | n2 | |
| | 1+1 | | 2 | |
18 paź 00:29
Jolanta: I tu mam problem bo nie miałam nigdy trzech liczb pod pierwiastkiem
18 paź 00:32
Jolanta: 
Dziękuje ,dobijaja mnie te granice
18 paź 00:34
18 paź 00:34
:): eee tam dasz rade..na początku każdego to wkurza...(bo jest dużo metod..) a potem będziesz
robiła od ręki
18 paź 00:35