rozwiąż nierówność
wiola: Rozwiąż nierówność
2x−1 − 4x ≥ −18
17 paź 23:38
Tadeusz:
podstawienie
17 paź 23:51
Jolanta: | 2x | | −1 | |
| −(22)x ≥ |
| /*8 22x=(2x)2 |
| 21 | | 8 | |
4*2
x −*8(2
x)
2 ≥−1
2
x=t
18 paź 00:09
Jolanta: podstawiasz i liczysz
18 paź 00:10
pigor: ..., np. tak :
2x−1−4x ≥ − 18 ⇔ 2
−1*2
x−2
2x+2
−3 ≥ 0 /*(−2
3} ⇔
⇔ −2
−1+3* 2
x+2
3* 2
2x−2
−3+3 ≤ 0 ⇔
8*(2x)2−4*2x−1 ≤ 0 , stąd
Δ= 4
2+4*8= 16*3 i
√Δ=4
√3 i 2
x=
116(4+4
√3) /log
2() obustronnie ⇒
⇒ xlog
22= log
22
2+log
2(1+
√3) ⇔
x= 2+log2 (1+√3) , o ile nie
walnąłem się gdzieś

. ...
18 paź 00:10