.
.Yhym: Dla liczb (−3) i 1 wyrażenie W(x)=x2−mx+7+k przyjmuje wartość 0
a.wyznacz wartość parametrów m i k
b.Wyznacz najmniejszą wartość tego wyrażenia
17 paź 22:14
Janek191:
W( −3) = 9 + 3m + 7 + k = 0 ⇒ 16 + 3 m + k = 0
W(1) = 1 − m + 7 + k = 0 ⇒ 8 − m + k = 0
Rozwiąż ten układ równań :
17 paź 22:17
olekturbo: 9+3m+7+k = 1−m+7+k
4m = −8
m = −2
1+2+7+k = 0
k = −10
x
2+2m+17 = 0
najmniejsza wartosc jest w wierzcholku
17 paź 22:17
olekturbo: i wynosi f(p) = 1−2+7+10 = 16
17 paź 22:20
Janek191:
Z 2) ⇒ k = m − 8
więc mamy
16 + 3m + m − 8 = 0
4 m = − 8
m = − 2
=====
k = − 2 − 8 = − 10
=============
b)
W(x) = x2 + 2 x + 7 − 10 = x2 + 2 x − 3
Oblicz: q
17 paź 22:20
olekturbo: sorki, k bylo −10, wiec 1−2+7−10 = −4
17 paź 22:20