matematyka
jagusia: | |a1+a2+...+an| | | |a1| | | |an| | |
| ≤ |
| +...+ |
| |
| 1+ |a1+a2+...+an| | | 1+|a1| | | 1+|an| | |
wykazać dla a1, a2,.., an ∊ rzeczywistych
17 paź 22:07
Przemysław: Może Jensen?
17 paź 22:20
17 paź 22:27
anaisy: Wystarczy zwykła indukcja.
Pokazujemy dla n=2, a potem mamy
| |a1+a2+...+an| | |
| ≤ |
| 1+|a1+a2+...+an| | |
| |a1+a2+...+an−1| | | |an| | |
| + |
| |
| 1+|a1+a2+...+an−1| | | 1+|an| | |
17 paź 22:42
jagusia: próbowałam indukcją, ale wychodzi mi później kompletnie niejasna sytuacja..
17 paź 22:51
Przemysław: ale to co mówię też by zadziałało, bo:
| L | | |a1+...+an| | |
| = |
| = |
| n | | n+n|a1+...+an| | |
| P | | a1 | | an | |
| = |
| +...+ |
| = |
| n | | n+|na1| | | n+|nan| | |
| | |x| | |
weźmy funkcję: f(x)= |
| |
| | 1+n|x| | |
| | L | | P | |
f''(x)≤0 więc z nierówności Jensena nierówność |
| ≤ |
| jest prawdziwa. |
| | n | | n | |
Teraz tylko przemnożyć przez n i mamy to co chcieliśmy.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
17 paź 23:22
Przemysław: Coś jest źle, bo to w drugą stronę by była ta nierówność
17 paź 23:33
jagusia: Dziękuję mimo wszystko

będę nadal myśleć..
18 paź 09:05
jagusia: Nadal nic.. może ktoś pomóc?
18 paź 20:52
b.: anaisy Ci napisała: sprawdź dla n=2 (czy z tym masz kłopot?) a potem krok indukcyjny (w
zasadzie zrobiony przez anaisy).
Dokładniej opisuj, gdzie masz problem, napisz co Ci wyszło, a nie ,,nadal nic''.
18 paź 21:46