liczby zespolone
matfiz: Rozwiąż za pomocą wzoru de Moivre'a:
c) (√3 − i)100
17 paź 21:49
:): | | √3 | | 1 | |
√3−i=2( |
| − |
| i)=2(cosα+isinα) |
| | 2 | | 2 | |
cosα=

sinα=

więc α=

...
17 paź 21:51
matfiz: α= 30
17 paź 21:54
Janek191:
α = 180o + 30o = 210o
i teraz wzór de Moivre'a
17 paź 21:55
matfiz: | | 100√3 | | 100 | |
z = 2100 (cos |
| − i sin |
| ) = ..   |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 21:56
17 paź 21:56
Janek191:
Źle
z = I z In*( cos n α + i sin n α )
17 paź 21:59
Janek191:
z = 2
100*( cos 100*210
o + i sin 100*210
o) =
= 2
100(( cos 21 000
o + i sin 21 000
o) =
= 2
100*( cos ( 58*360
o + 120
o) + i sin ( 58*360
o + 120
o) =
= 2
100*( cos ( 90 + 30)
o + i sin ( 90 +30)
o) =
= 2
100*( − sin 30
o + i cos 30
o) =
| | 1 | | √3 | |
= 2100*( − |
| + i |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 22:05
matfiz: Dziękuje
17 paź 22:15
PW: Podam inną możliwość rozwiązania (bez wzorów de Moivre'a) − dobrą dla bojących się
trygonometrii.
(
√3 − i)
3 =
√33 −3
√32·i + 3
√3·i
2 − i
3 = 3
√3 −9·i − 3
√3 + i = −8i = −2
3i.
Podniesienie tego do potęgi 33 i pomnożenie przez
√3 − i daje odpowiedź − warto sprawdzić, że
tę samą
17 paź 22:44