matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Xyna:
Oblicz granice lim[x→(−3)] (
1
3
−
1
x
)/(3−x)
17 paź 21:03
Xyna:
Wiem ze to jest "
0
0
" i nie wiem jak obliczyć granice dalej
17 paź 21:05
Janek191:
1
1
−
3
x
f(x) =
?
3 − x
17 paź 21:06
Xyna:
Ahh dobra już wiem dzięki
17 paź 21:07
Janek191:
x − 3
3 x
− ( 3 − x)
−1
=
=
=
3 − x
3 x*( 3 − x)
3 x
więc
−1
1
lim f(x) =
=
3*(−3)
9
x→ −3
17 paź 21:09
Janek191:
Wystarczyło :
1
1
−
3
−3
2
3
1
lim f(x) =
=
=
3 − (−3)
6
9
x→ −3
17 paź 21:13
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick