Liczby zespolone
Aśka: Rozwiąż równanie, wyznaczając niewiadomą z: Iz−1I +z =3
Głównie mam problem z zapisem Iz−1I. Proszę o pomoc.
17 paź 20:51
sushi_gg6397228:
z=x+iy
z−1 = (x−1) + iy
|z−1|=...
17 paź 20:52
Aśka: W takim razie Iz−1I=
√(x−1)2+y2 ?
17 paź 20:59
sushi_gg6397228:
tak
17 paź 21:02
Aśka: Dziękuję ślicznie za pomoc!
17 paź 21:15
sushi_gg6397228:
na zdrowie
17 paź 21:18
PW: Aśka, ale gdybyś popatrzyła trzeźwo na równanie zamiast od razu rzucać się na rozwiązywanie, to
zauważyłabyś, że prawa strona jest liczbą rzeczywistą, a więc i lewa, a więc ... z jest
liczbą rzeczywistą.
17 paź 21:20
:): yyy dobre spostrzeżenie!
3∊R oraz |z−1|∊R więc 3−|z−1|∊R
ale z zadania
3−|z−1|=z więc z∊R
więc masz równanie |x−1|+x=3
17 paź 21:22