dowodzenie
jagusia: | | a | | b | |
| |
| − |
| | ≤ c|a−b| |
| | 1+a2 | | 1+b2 | |
Udowodnij,że jeśli c≥1 to dla dowolnych a,b ∊ℛ zachodzi powyższa nierówność
17 paź 20:42
sushi_gg6397228:
to zacznij od lewej strony i wspolny mianownik
17 paź 20:45
:): | | a | | b | | a(1+b2) | | b(1+a2) | |
| |
| − |
| |=| |
| − |
| | |
| | 1+a2 | | 1+b2 | | (1+a2)(1+b2) | | (1+b2)(1+a2) | |
17 paź 20:55
jagusia: Tyle jeszcze byłam w stanie zrobić
17 paź 20:57
:): | | a+ab2−b−ba2 | | (a−b)+(ab2−ba2) | |
=| |
| |=| |
| | |
| | (1+a2)(1+b2) | | (1+a2)(1+b2) | |
| | (a−b)−ab(a−b) | | (1−ab)(a−b) | |
=| |
| |=| |
| | |
| | (1+a2)(1+b2) | | (1+a2)(1+b2) | |
17 paź 20:57
sushi_gg6397228:
przemnozyc, potem "poszukać" wyrażen "a−b"
17 paź 20:58
jagusia: ten etap też już przeszłam, tylko nie wiem o czym to świadczy jeszcze
17 paź 20:58
:): więć wystarczy pokazać, że
17 paź 20:58
:): czyli, że
|1−ab|≤(1+a2)(1+b2)
17 paź 20:59
:): Jeżeli 1−ab≤0 to oczywiście tak jest
Jeżeli 1−ab>0 to chcemy pokazać, że
1−ab≤1+b2+(ab)2+a2
17 paź 21:00
jagusia: Ja umiem przekształcać wyrażenia algebraiczne, tylko mam problem z tym wykazaniem, że to jest
mniejsze od 1 właśnie, bo jak wymnożę nawiasy itp, to nie widzę tego.
17 paź 21:00
:): |1−ab|≤1+|ab|
Wystarczy pokazać, że dla liczb dodatnich coś takiego zachodzi czyli, że dla
a>0,b>0 to
1+ab≤1+a2+b2+(ab)2
czyli, że
0≤a2+(ab)(ab−1)+b2
1. Jeżeli ab≥1 to okk
2. Jeżeli ab<1 (oraz a,b>0)
to ab≤max{a2,b2} więc też ok
17 paź 21:06
b.: ab≤max{a2,b2} zachodzi zawsze, więc można pozbyć się pozostałych przypadków
17 paź 22:24
henrys: można i z twierdzenia Lagrange'a
17 paź 22:30
jagusia: problem jest taki, że mamy to na ćwiczeniach z analizy, a mieliśmy jedynie indukcję, zależności
między średnimi i Cauchy'ego..
17 paź 22:47