Hugo: kiedy dla moment siły liczy się:
M
0 = 10 + 10
M
0 =
√ 102 + 102
? bo mam w zadaniach "oblicz moment siły" i raz dają z pierwiastkiem i do kwadratu a raz
poprostu dodają
daras: To jest właśnie zadanie z Chłędowskiej...
Błąd w druku, rozwiązane jest dla wektora r
A=4j+4k
Moment siły to
wektor 
więc żeby obliczyć jego wartość = długość w układzie kartezjańskim korzystamy z tw. Pitagorasa
https://matematykaszkolna.pl/strona/1624.html
Jeśli r
→ = x
i→ + y
j→ + z
k→
to sa dwa równoważne zapisy, z wersorami lub po prostu wartość wektora (np. momentu siły lub
położenia) r =
√x2+y2+z2
ale to wszystko jest napisane w pierwszym lepszym podręczniku do fizyki, zajrzyj do jakiegoś,
nie wszystko da się nauczyć z forum czy czatu