Równanie wielomianowe
Luki22: Rozwiąż równanie wielomianowe:
x4 + 2x3 − 59x2 − 60x + 800 = 0
Nie mam pomysłu jak się za nie zabrać, proszę o jakąś podpowiedź.
17 paź 20:07
ICSP: x
4 + 2x
3 + x
2 = 60x
2 + 60x − 800
(x
2 + x + y)
2 = (60 + 2y)x
2 + (60 + 2y)x + y
2 − 800
Zauważmy, że y = −30 zeruje zarówno wyrażenie przy x
2 oraz przy x. Mamy:
(x
2 + x − 30)
2 = 900 − 800
(x
2 + x − 30)
2 − 10
2 = 0
(x
2 + x − 40)(x
2 + x −20) = 0
| | −1 ± √161 | |
x = −5 v x = 4 v x = |
| |
| | 2 | |
17 paź 20:11