asymptoty
dawek: wyznacz asymptotę ukosną
f(x)=(5−x)/(x
2−25)
wspołczynnik kierunkowy ma wyjsc 1 a mi ciągle 0 wychodzi

prosiłbym o obliczenia
17 paź 20:06
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia
17 paź 20:12
dawek:
lim=(5−x)/(x2−25)*(1/x)=lim(x((5/x)−1)/x(x2−25)=lim(−1/x2−25)=0
17 paź 20:17
sushi_gg6397228:
| licznik | |
| bo sie do d... czyta taki zapis |
| mianownik | |
17 paź 20:21
Janek191:
| | 5 − x | | 5 − x | | − ( x − 5) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | x2 − 25 | | ( x − 5)*( x + 5) | | (x − 5)*( x + 5) | |
więc
x→
∞
Brak asymptoty ukośnej

Asymptota pionowa: x = − 5
17 paź 20:24
Janek191:
Asymptota pozioma: y = 0
17 paź 20:26
dawek:
lim x−5x2−25*1x=lim −1x2−25=0
17 paź 20:26