zespolone
lool: dla liczby zespolonej z=125i wyznaczyc :
3√z
|wk|=5
φ=π/6+2/3kπ
17 paź 19:56
lool: bump
17 paź 20:06
lool: bump
17 paź 20:43
:): z=125i=5
3*i
|z|=5
3
| | π | | π | |
z=53(cos( |
| )+i*sin( |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
3√z={5*(cos( |
| )+i*sin( |
| )):k=0,1,2} |
| | 2*3 | | 2*3 | |
więc
| | π | | π | | 3π | | 3π | |
3√z={5(cos( |
| )+i*sin( |
| )),5(cos( |
| )+i*sin( |
| )),5(cos |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
17 paź 20:53
lool: thx
17 paź 20:57
lool: nie ma błedu w czwartej linijce?
17 paź 21:13
:): czemu
17 paź 21:46
ZKS:
Inny sposób.
z3 = 125i
z3 + 125i3 = 0
(z + 5i)(z2 − 5iz − 25) = 0
17 paź 22:02