Narysuj zbiór punktów spełniających nierówność
Xyna: Narysuj zbiór punktów spełniających nierówność |x+1|+|y+2|≤2
17 paź 19:55
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
17 paź 20:06
Xyna: Rozdzielilabym n funkcje y=|x+1| i y= 2−|y+2| tylko w tej drugiej nie jestem pewna oznaczeń
tzn y w module jest wartością i tylko wartością czy dodatkowo funkcja f (x)
17 paź 20:12
sushi_gg6397228:
trzeba rozpatrzec 4 przypadki
+ +
+ −
− +
− −
17 paź 20:15
Xyna: Gdyby w miejscu modułu |y+2| był moduł |x+2| rozpatrywane by były trzy przypadki prawda? Tzn 1
(−∞,−2) <−2,−1> (−1,+∞), ale skoro mam y to załóżmy rozpatrujemy 1 przypadek − − , czyli
−×−1−y−2≤2 czyli y≥−(x+1) czyli właściwie co to znaczy
17 paź 20:22
ICSP: Ja zaproponuje takie podejści :
Wiemy, że (*) : |x| + |y| ≤ 1 jest kopniętym kwadratem. Wiemy również jak z (*)
zrobić (**) : |x| + |y| ≤ 2. To co karzą Ci narysować jest tylko przesunięciem
każdego punktu (**) o wektor [−1 , −2]
17 paź 20:25
Eta:
17 paź 20:25
sushi_gg6397228:

masz "4" kolorowe ćwiartki
i potem rozwiazanie każdego przypadku musi siedzieć w każdej ćwiartce
17 paź 20:27
PW: Dodam komentarz do "słów" Ety z 20:25, czyli odpowiem na pytanie "A skąd ja miałbym być
taki mądry?"
Nierówność
|x+1| + |y+2| ≤ 2
oznacza, że dwie liczby nieujemne mają sumę mniejszą lub równą 2. Rysujemy przypadki "skrajne"
− gdy y = − 2, to suma jest równa 2,dla
|x+1| = 2,
czyli dla x = 1 lub x= − 3. Mamy więc dwa "skrajne" punkty:
(−3, −2) i (1, −2).
Nazywam je skrajnymi, gdyż w zadanym zbiorze w sposób oczywisty nie może być punktów o
pierwszej współrzędnej mniejszej niż −3 ani większej niż 1.
Podobnie wyznaczamy dwa skrajne punkty o pierwszej współrzędnej równej −1:
(−1, 0) i (−1, −4).
Łączymy skrajne punkty odcinkami i mamy brzeg szukanego obszaru ograniczonego. Dlaczego jego
brzeg składa się z odcinków − znowu oczywiste, każda z nierówności na jakie możemy podzielić
badaną nierówność, by nie miała wartości bezwzględnych, jest nierównością typu
y ≤ ax + b lub y ≥ ax+ b.
17 paź 21:11
Xyna: Czemu skrajność jest w (−2) ? Tak mało ogarniam ale poważnie tego nie widzę,
btw mam 17 lat
17 paź 22:40
PW: Chcesz zobaczyć ten ostatni kwadrat metodą opisaną wyżej o 21:11?
|x| + |y| ≤ 2
Dla y = 0 mamy
|x| ≤ 2,
a więc skrajnymi wartościami iksa, dla których nierówność jest spełniona, są x = −2 oraz x= 2.
W ten sposób widzimy dwa punkty, które należą do badanej figury:
(−2, 0) i (2, 0).
Podobnie myślimy o igrekach w sytuacji, gdy x = 0.
17 paź 22:52
Xyna: Aaaaaa, genialne

dziękuję bardzo
17 paź 22:55
Eta:
Co tu takiego "genialnego" ?
17 paź 22:58
Xyna: Prostota stylu
17 paź 22:59
Xyna: Tzn teraz załapałam, i wszystko co było wyżej było kosmosemm a wystarczyło tylko to ze jeden z
modułów ma równać się 0 i dalej idzie
17 paź 23:03