Określ dziedzine f(x)=pierwiastek x-5 przez x+5
Dexter617: Określ dziedzine
f(x)=pierwiastek x−5 przez x+5
17 paź 19:54
Janek191:
Co proponujesz ?
17 paź 19:56
Xyna: Zał ): z licznika x−5≥0, z mianownika x+5≠0
17 paź 19:57
Dexter617: wszysto pod pierwiastkiem,
17 paź 19:58
Dexter617: x−5 wieksze badz rowne od 0 to mam
17 paź 19:58
Dexter617: czyli jak to zapisac
17 paź 20:02
Janek191:
x + 5 ≠ 0 ⇔ x ≠ − 5
x − 5 ≥ 0 ⇔ x ≥ 5 , więc i x ≠ − 5
Df = < 5; + ∞)
17 paź 20:30
Dexter617: ale x+5 tez jest pod pierwiastkiem wiec niewiem
17 paź 20:33
Janek191:
To pisz porządnie funkcje, bo trudno się połapać o co Ci chodzi
17 paź 20:35
Dexter617: czyli oba wieksze badz rowne 0?
17 paź 20:37
Janek191:
| x − 5 | |
| ≥ 0 i x + 5 ≠ 0 |
| x + 5 | |
17 paź 20:38
Janek191:

( x − 5)*( x + 5) ≥ 0 i x ≠ − 5
x ∊ ( −
∞ ; − 5 > ∪ < 5; +
∞ ) i x ≠ − 5
Odp. Df = ( −
∞ ; − 5) ∪ < 5; +
∞ )
17 paź 20:41
Dexter617: w przypadku tego ułamka to moge podzielic przez x+5 zeby pozbyc sie mianownika?
17 paź 20:42
Dexter617: pod pierwiastkiem 1/x−1 i wyznacz dziedzine> a w tym przypadku
tez cos podobnego tylko niewiem co z licznikiem zrobic
17 paź 20:46
Janek191:
| x − 5 | |
| ≥ 0 ⇔ ( x − 5)*( x + 5) ≥ 0 |
| x + 5 | |
17 paź 20:48
5-latek: Dziedzina x−1≠0 ( bo dzielic przez 0 nie wolno )
| | 1 | |
i |
| ≥0 (jako wyrażenie które jest pod pierwiastkiem |
| | x−1 | |
| 1 | |
| ≥0 zamieniamy iloraz na iloczyn bo znak ilorazu jest taki sam jak znak iloczynu |
| x−1 | |
1(x−1)≥0 czyli x−1≥0 dalej Ty
17 paź 20:50
Janek191:
( x − 5)*( x + 5) ≥ 0 ⇔ x ∊ ( −∞; − 5 > ∪ < 5; + ∞ )
ale ponieważ x ≠ − 5 , więc wyrzucamy liczbę − 5 i otrzymujemy dziedzinę
Df = ( − ∞ ; − 5) ∪ < 5 ; +∞)
17 paź 20:51