Dla jakich wartości parametru k rozwiazaniem układu równań:
michał : Dla jakich wartości parametru k rozwiazaniem układu równań:
jest taka para liczb (x,y), że |x|≤
12 i |y|≤
12
17 paź 19:49
sushi_gg6397228:
policz z wyznaczników "x" i "y"
17 paź 19:56
michał : tak wiem ale mi wychodzą liczby −14, 6 , 7/2 , 3/2 i żadnej z nich nie ma w odp
17 paź 19:59
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia
17 paź 20:00
michał : po wykonaniu obliczyn wychodzi mi ze
x=−4k−15 i y= −k−15
wiec podstawiam ten x w wartość bezwzględną i y też i wychodzi mi ze k ≥−14 i k≤6 i k≥ 72
i k≤ 32
17 paź 20:05
sushi_gg6397228:
W=...
Wx=...
Wy=...
17 paź 20:06
michał : W= −5
Wx= −4k−1
Wy= −k−1
17 paź 20:10
sushi_gg6397228:
Wx−−− źle nie stosujesz nawiasów i babol
17 paź 20:14
michał : tam powinno byc x=−4k−1−5 i y= −k−1−5 poprawiłem ten błąd ale nadal mi nie wychodzi
17 paź 20:16
michał : jakich nawiasów? możesz mi napisać poprawne wyznaczniki i ile równa się x i y byłbym wdzięczny
17 paź 20:17
sushi_gg6397228:
Wx= −2k − 1(2k−1)=...
17 paź 20:17
michał : no tak faktycznie ale nadal nie wychodzi

w odp jest napisane ze k należy od −3/8 do 7/8
17 paź 20:22
sushi_gg6397228:
daj U zamiast u i podaj
x=...
y=...
17 paź 20:24
17 paź 20:27
sushi_gg6397228:
podstaw pod "x", potem rozpisz na dwie wartości bezwzględne
17 paź 20:28
michał : | −4k+1 | | 1 | | −4k+1 | | 1 | |
| ≤ |
| i |
| ≥− |
| |
| −5 | | 2 | | −5 | | 2 | |
k≤14 k≥−6
17 paź 20:38
17 paź 20:41
michał : no przecież że tak ! nigdy bym tego błędu sam nie znalazł... Dzięki!
17 paź 20:47
sushi_gg6397228:
na zdrowie
17 paź 20:48