Funkcja homograficzna
Dano: | | 2x+2 | |
Wyznacz te argumenty, dla których funkcja f(x)= |
| i funkcja g(x)=x+1 przyjmują tę |
| | x−1 | |
samą wartość
17 paź 19:27
sushi_gg6397228:
dziedzina
f(x)=g(x) i jedziesz z koksem
17 paź 19:29
Janek191:
f(x) = g(x) ; x ≠ 1
2 x + 2 = ( x + 1)*( x − 1)
2 x + 2 = x
2 − 1
x
2 − 2 x − 3 = 0
( x − 3)*( x + 1) = 0
x = 3 lub x = − 1
==============
17 paź 19:31
Dano: @sushigg6397228 @Janek191 Właśnie o to mi chodziło, tylko nie byłem pewnie czy robie to dobrze
17 paź 19:40