r
kanikuły :

A=x
2+y
2<1
B=x
2+y
2<4
C=(x−1)
2+y
2<1
a) znajdź A∪B
(oczywiście krawędzie nie należą )
A∪B=B ?
17 paź 19:25
sushi_gg6397228:
najlepiej dorysuj jeszcze kreski, to bedziesz widzieć co i jak
∪ − oznacza sumę, a nie część wspólną
17 paź 19:27
kanikuły :
No wiem, że U oznaczę sumę Ale A zawiera się w B więc AUB=B
część wspólna to A ?
17 paź 19:34
sushi_gg6397228:
B ∩ A=A
17 paź 19:36
kanikuły :
Czyli AUB=B jest ok ?
17 paź 19:41
sushi_gg6397228:
tak
17 paź 19:53
kanikuły :
A\B=∅
B\A= nie wiem
17 paź 19:56
sushi_gg6397228:
B\A= "precelek" lub płytę CD z krawędzią od środka
17 paź 19:59
kanikuły :
Ale jak to opisać ?
17 paź 20:26
x: A∪B={(x,y) ∊R2 : x2 + y2 > 4 }
17 paź 20:32
x: B\A ={(x,y) ∊R2 : x2 + y2 >4 ⋀ x2 + y2 >1}
17 paź 20:34
x: pomyliłam tam w B\a ma być <4
17 paź 20:34
kanikuły :
Dziękuję bardzo !
17 paź 20:43