Reudne równanie
Kornelia: ile rozwiązań ma równanie
XX+3=X+3X i jakie są to rozwiązania?
17 paź 19:14
sushi_gg6397228:
a jakis własny wkład ?
17 paź 19:23
Kornelia: x(x=3)x+3=(x+3)(x+3)\x(x+3)}
x=(x+3)(x+3)
0=(x+3)(x+3)+x
17 paź 19:42
Kornelia: Nie wiem co dalej z tym zrobić
17 paź 19:52
sushi_gg6397228:
a potem na krzyża mnożysz
17 paź 19:54
andy: Mnozymy na krzyż😀
17 paź 19:59
PW: A może zasugerujemy niebanalne rozwiązanie.Patrzę ci ja patrzę na zadane równanie i widzę, że
stoi tam
Znalezienie u jest banalne. Przypominamy sobie co to było u − i znowu rozwiązanie jest banalne.
Oczywiście o dziedzinie nie zapominać, ale można też rozwiązać nie zwracjącuwagi na dziedzinę,
tylko na koniec sprawdzić, czy rzeczywiście wyliczone x są rozwiązaniami.
17 paź 20:17
Maryla27:
x
2 = (x+3)
2
x
2 = x
2 + 6x + 9
x
2 −x
2 − 6x = 9
−6x = 9 |:(−6)
x = − 1,5
17 paź 20:24
Maryla27: x+3≠0 stąd x≠−3 i x≠0
17 paź 20:25