suma ciągu 8 88 888 ...
Jolcia: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu 8,88,88,...
nie rozumiem zupełnie jak mam to zrobić, proszę o pomoc
17 paź 19:03
sushi_gg6397228:
po takim zapisie to ciężko coś wywnioskować
zapisz te liczby lub liczbę porządnie
17 paź 19:08
PW: Dodaj najpierw wyrazy ciągu
1, 11, 111, 1111, ...
17 paź 19:09
Jolcia: jak mam zapisać porządnie, takie mam zadanie...8, 88,888,... tyle mi pisze
17 paź 19:12
sushi_gg6397228:
a co zapisałaś na początku 8, 88, 88 ... czy to jest to samo co przed chwilą ?
17 paź 19:14
Jolcia: brakło mi cyfry, PRZEPRASZAM, pomożesz mi?
17 paź 19:14
Eta:
8+88+ 888+ 8888+.......+ (
888......8) −− n ósemek
| 8 | |
| ((10−1) +(100−1) +(1000 −1)+ .....+(10n−1))= |
| 9 | |
| | 8 | |
= |
| (10+102+103+...+10n −(1+1+1+....+1)) −−− n jedynek |
| | 9 | |
(10+10
2+....+10
n) −− suma ciągu geom. a
1=10 , q=10
| | 8 | | 10n−1 | | 80 | | 8 | |
= |
| *[10* |
| −n]= |
| *(10n−1) − |
| *n |
| | 9 | | 10−1 | | 81 | | 9 | |
17 paź 19:31