Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
luX: Hej! Mam problem z jednym zadaniem z liczb zespolonych:
Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej zbiór:
{z: |z−2i| / |z+3| < 1}
Próbowałem kilka razy, za z podstawiam x+yi i wymnażam nierówność przez |z+3| jednak ciągle
wychodzi mi wykres który jest inny niż ten w odpowiedziach i rozwiązaniu kogoś innego, byłbym
bardzo wdzięczny za pomoc
17 paź 18:58
sushi_gg6397228:
najpierw policz
|Z+2i|=...
17 paź 18:59
sushi_gg6397228:
tak miało być:
|z−2i|=...
17 paź 19:00
PW: No dobrze, a jaka jest interpretacja geometryczna zbioru
{z: |z − 2i| = r1} , r1∊R i r1 ≥ 0 ?
17 paź 19:04
Janek191:
Może tak :
| I x + y i −2 i I | |
| < 1 |
| I x + y i + 3 I | |
| I x + ( y − 2) i I | |
| < 1 |
| I (x + 3) + y i I | |
I x + ( y − 2) i I < I ( x + 3) + y i I
√ x2 + y2 − 4 y + 4 <
√ x2 + 6 x + 9 + y2
x
2 + y
2 − 4 y + 4 < x
2 + 6 x + 9 + y
2
− 4 y + 4 < 6 x + 9
− 4 y < 6 x + 5 / : ( − 4)
y > − 1,5 x − 1,25
=============
17 paź 19:07
luX: Jeśli o to chodzi to wierzę, że kolejnym krokiem jest przejście na: |x+i(y−2)|<|(x+3)+yi|
PW, nie wiem jak odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy w tej interpretacji chodzi tylko o część
rzeczywistą skorą r1 należy do rzeczywistych?
17 paź 19:29
luX: Janek191, z czego wynika to przejście w 4 linijce, możemy w dowolonym momencie zmienić moduły
liczby zespolonej na odległość, a nastepnie liczyć bez pierwiastków? Jeżeli tak to już rysuje
mi się obraz wykonywania tego typu zadań i dziękuję
17 paź 19:32
Janek191:
z = a + b i
to
I z I = I a + b i I = √ a2 + b2
17 paź 19:37
PW: Do uwagi z 19:29. To ja się dziwię, że o to pytasz. Przecież zadana nierówność tak naprawdę
jest nierównością między liczbami rzeczywistymi. Moduły to liczby rzeczywiste.
17 paź 19:42
luX: Tak, stosowałem to już w przeszłości, nie wiem czemu w momencie gdy zobaczyłem treść o
płaszczyźnie zespolonej stwierdziłem że muszę zrobić coś innego. Dzięki za pomoc
17 paź 19:46
Benny:

|z−2i|<|z+3|
Wiemy, że |z−2i|=|z+3| to symetralna
Weźmy jakiś punkt z płaszczyzny np. P(−4,−4)
Jak widać odległość z P do B jest mniejsza jak z P do A, a to jest sprzeczne, więc bierzemy
część płaszczyzny która jest nad symetralną.
17 paź 19:46
Mila:
| | |z−2i| | |
{z: |
| < 1}, z≠−3 |
| | |z+3| | |
|z−2i|<|z+3|
zbiór punktów takich, że :
|z−2i|=|z+3| to symetralna odcinka A=(0,2) i B=(−3,0)
(x−0)
2+(y−2)
2=(x+3)
2+y
2
x
2+y
2−4y+4=x
2+6x+9+y
2
−4y+4=6x+9
−4y=6x+5
Teraz masz do wyboru półpłaszczyznę nad prostą albo pod prostą , jak to ustalisz? (pomyśl)
17 paź 19:51
Mila:
Benny już odpowiedział.
17 paź 20:29
Benny: Twoje rozwiązanie jest ładniejsze
17 paź 20:30
Janek191:
Zabrakło mi założenia : z ≠ − 3
17 paź 20:33