logika
jaboo: [p⇒(∼p)]⇒(∼p)
17 paź 18:57
sushi_gg6397228:
i co z tym ? ładnie wygląda
17 paź 18:58
Janek191:
Jakie jest pytanie ?
17 paź 18:58
jaboo: to jest zadanie z logiki , trzeba okreslic czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe
17 paź 19:00
jaboo: wygląda moze ładnie

ale nie jest takie oczywiste
17 paź 19:01
sushi_gg6397228:
masz dwie opcje 0 lub 1
sprawdzasz po kolei
17 paź 19:02
jaboo: no i wyszlo ze prawda, dobrze?
17 paź 19:04
sushi_gg6397228:
tak
17 paź 19:06
jaboo: a ten przyklad? {[(∼p)⋁(∼q)]⇒p}⇒[p⋁(∼q)] i wyszlo mi fałsz
17 paź 19:11
sushi_gg6397228:
tabelka
p q
1 1
1 0
0 0
0 1
i sprawdzasz po kolei
dla której wersji wyszedł fałsz ?
17 paź 19:13
jaboo: juz przy samym koncu , przy implikacji głownej dla strony L⇒P, wiesz o co mi chodzi?
17 paź 19:15
Janek191:
1) [ p ⇒ ∼ p ] ⇒ (∼p )
p = 1
( 1 ⇒ 0 ) ⇒0
0 ⇒ 0
1
p = 0
( 0 ⇒ 1) ⇒ 1
1 ⇒ 1
1
ok
17 paź 19:15
jaboo: tak 1 przyklad jaki podany jest to jest prawda, a w 2 wychodzi fałsz nie?
17 paź 19:18
Przemysław: Można też tak:
załóżmy, że zdanie jest fałszywe, wtedy:
p⇒~p jest prawdziwe
~p jest fałszywe
więc p=1
(1⇒0)=1 sprzeczność!
17 paź 19:19
sushi_gg6397228:
dla p= i q=1 dostajesz pod koniec 1⇒1
17 paź 19:21
jaboo: wiem bo z prawdy nie moze wynikać fałsz

czyli ten 2 przyklad jednak bedzie prawdą
17 paź 19:22
Janek191:
p q ( ∼p ∨ ∼ q ) ( ∼ p ∨ ∼ q ) ⇒p p ∨ ∼ q ⇒
1 1 0 1 1 1
1 0 1 1 1 1
0 1 1 0 0 1
0 0 1 0 1 1
ok

To zadnie jest tautologią.
17 paź 19:26
Janek191:
To zdanie jest tautologią
17 paź 19:27
Przemysław: Tak tylko dla pewności − to co pisałem odnosiło się do tego: [p⇒(∼p)]⇒(∼p)
17 paź 19:27
Mariusz:
Prawa de Morgana
~(p⋁q)=~p⋀~q
~(p⋀q)=~p⋁~q
Prawo zaprzeczenia implikacji
~(p⇒q)=p⋀~q
Prawo podwójnego przeczenia
~(~p)=p
17 paź 19:32
jaboo: Janek 191, dzięki! Przemysła rownież
17 paź 19:34
jaboo: Mariusz a w ktrorym momencie chciales wykorzystać prawa de Morgana?
17 paź 19:37
Mariusz:
Masz prawo zaprzeczenia implikacji , aby dostać implikację musisz ją jeszcze raz zaprzeczyć
patrz prawo podwójnego przeczenia
17 paź 21:15