pomocy !!!!!
uczen99999: Proszę o pomoc
oblicz pochodną :
F(x)=√3x3−4x3/2
F(x)=ln(sin(x2))
17 paź 18:41
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
17 paź 18:47
uczen99999: To pierwsze zrobiłem ale nie wiem czy dobrze
:F'(x)=1/2(3x3−4x3/2)−1/2(3x3−4x3/2)'=
1/2(9x2−6x1/2 )/√1/(3x3−4x3/2) i dalej nie wiem jak to przekształcić a 2 zadania
nie wiem jak ruszyć
17 paź 19:56
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
jest takie coś jak |
| ; tamtego nie da się czytać |
| | mianownik | |
17 paź 19:58
Janek191:
| | 1 | |
2) f '(x) = |
| * cos x2 * 2 x |
| | sin x2 | |
17 paź 19:59
uczen99999: z tym 1 dam sobie rade ale jak możesz to wrzuć tylko wynik co ma wyjść to sprawdzę czy m
i dobrze wyszło i jakbyś mógł to przekształć troszkę to 2 bo naprawdę nie wiem jak ruszyć
17 paź 20:01
uczen99999: dzięki Janek tylko jak byś mógł to napisz jak do tego doszedłeś
17 paź 20:02
Janek191:
| | 1 | |
1) f '(x) = |
| *(9 x 2 − 4*1,5 x 0,5) = ... dokończ  |
| | 2 √ 3 x3 − 4 x32 | |
17 paź 20:02
sushi_gg6397228:
| 9x2− 6√x | |
| |
| 2√to co było podane w przykładzie | |
17 paź 20:03
Janek191:
Wzór na pochodną funkcji złożonej

f(x) = h( g( k(x)))
f ' (x) = h ' ( g ( k(x)))* g '( k(x)) * k '(x)
17 paź 20:04
Janek191:
| | 2 x* cos x2 | |
2) f'(x) = ... = |
| |
| | sin x2 | |
17 paź 20:07
Janek191:
lub ... = 2 x* ctg x2
17 paź 20:08
uczen99999: Ale jak przekształcać tą 2 funkcję żeby do tego dojść ?
17 paź 20:12
uczen99999: Już wszystko wiem wielkie dzięki za pomoc
17 paź 20:21