problem z końcową częścią równań trygonometrycznych/sprawdzenie
jednorożec michał: 1.Rozwiąż równania
a) tg
2 x − 2tg x + 1= 0
tgx= t
t
2 − 2t + 1 = 0
...
t= 1
tgx = 1
| | π | |
i teraz niby odczytuje z wykresu funkcji tangensa ,że funkcja przecina się z 1 gdy |
| |
| | 4 | |
| | π | |
czyli wynik powinien być : x = |
| + kπ  |
| | 4 | |
b) sin
2x + 3sinx + 2 = 0
sinx =t
t
2 + 3t + 2 = 0
...
t = −1 v t = −2
sinx = −1 v sinx = −2
| | −π | |
sinx = −1 gdy x będzie wynosił |
| + 2kπ   |
| | 2 | |
przy sinx = −2 nie ma rozwiązań


d)2cos
2x = sin2xtgx
| | sinx | |
2cos2x = 2sinxcosx * |
| |
| | cosx | |
cos
2x = sinx
2x
cosx =sinx
brak rozwiazan

| | 2 | | 1−tg2 x | |
e) |
| + |
| = 2 |
| | 1−tg2 x | | 2 | |
tg
2x = t
...
nie wiem co z tym dalej
17 paź 18:25
sushi_gg6397228:
e) na jedna strone, wspolny mianownik itd
17 paź 18:28
sushi_gg6397228:
d) a gdzie założenia
cos2x − sin2x=0
(cos x − sin x)( cos x + sin x)=0 i dalej...
17 paź 18:30
henrys: d) źle
17 paź 18:30
henrys: to było do jednorożec michał
17 paź 18:30
ICSP: d) cos2x = sin2x
cosx = sinx
to przejście jest niekompletne. Poza tym nie widać ustalonej dziedziny.
17 paź 18:31
jednorożec michał: d) x = π/4 + kπ

e) ustaliłem ,że t ≠ 1
t=−1
tg
2 x = −1
czyli nie ma rozwiązania ?
17 paź 18:49