oblicz granice
anonim: | | 3−x | | 3x2+2 | |
lim ( |
| − |
| ) |
| | 2x+1 | | 4x2+1 | |
x→
∞
17 paź 18:13
sushi_gg6397228:
wspolny ułamek zrobiony ?
17 paź 18:14
anonim: | | (3−x)(4x2+1) | | (3x2+2)(2x+1) | |
( |
| − |
| = |
| | (2x+1)(4x2+1) | | (2x+1)(4x2+1) | |
| | 12x2+3−4x3−x−6x3−3x2−4x−2 | | 6x2−10x3−5x−1 | |
|
| = |
| = |
| | 8x3+2x+4x2+1 | | 8x3+4x2+2x+1 | |
| | | | 10x3 | | 5x | | 1 | | x2(6− |
| − |
| − |
| | | | x2 | | x2 | | x2) | |
| |
|
| = |
| | | | 8x3 | | 2x | | 1 | | x2(4+ |
| + |
| + |
| | | | x2 | | x2 | | x2 | |
| |
| | 6 | | 3 | | 1 | |
|
| = |
| =1 |
| Czy ta granica jest dobrze obliczona? |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
18 paź 13:59
al: czy ktoś wie jak to prawidłowo rozwiązać?
18 paź 15:35
Aga1.: Wyłącz przed nawias x3
18 paź 15:38
al: | | 3−x | | 3x2+2 | |
( |
| − |
| )= |
| | 2x+1 | | 4x2+1 | |
| | (3−x)(4x2+1) | | (3x2+2)(2x+1) | |
( |
| − |
| )= |
| | (2x+1)(4x2+1) | | (2x+1)(4x2+1) | |
| | 12x2+3−4x3−x−6x3−3x2−4x−2 | | −10x3−9x2−5x+1 | |
|
| = |
| = |
| | 8x3+2x+4x2+1 | | 8x3+2x+4x2+1 | |
| | | | 9x2 | | 5x | | 1 | | x3(−10− |
| − |
| + |
| ) | | | x3 | | x3 | | x3 | |
| |
|
| |
| | | | 2x | | 4x2 | | 1 | | x3(8+ |
| − |
| + |
| ) | | | x3 | | x3 | | x3 | |
| |
| | −10 | | 2 | |
= |
| = −1 |
| Poprawiłam błąd i czy teraz jest dobrze? czy takie ma być rozwiązanie? |
| | 8 | | 8 | |
18 paź 17:14
sushi_gg6397228:
trzeba wszedzie pisać limes
| 2 | |
| to się już nie skróci ? |
| 8 | |
18 paź 17:21
al: znalazłam błąd i go poprawiłam i czy teraz jest dobrze? czy takie ma byc rozwiązanie?
18 paź 17:22
sushi_gg6397228:
12x2+3−4x3−x−6x3−3x2−4x−2= ...
18 paź 17:24
al: | | 2 | |
wiem że trzeba wpisac limes. A tam jest − 1 |
| |
| | 8 | |
18 paź 17:25
al: pogubiłam się to w końcu jakie ma byc rozwiązanie?
18 paź 17:30
sushi_gg6397228:
nigdzie nie dostałem odpowiedzi o 17.21 i 17.24
18 paź 17:31
al: | 2 | | 2 | |
| się skrócą ale mi wyszło 1 cała i |
| |
| 8 | | 8 | |
a co do tego 12x
2+3−4x
3−x−6x
3−3x
2−4x−2= to 9x
2−10x
3−5x+1
18 paź 17:40
sushi_gg6397228:
to, to skróć
18 paź 17:44
sushi_gg6397228:
wielomiany zapisuje się od najwyższej, do najniższej potęgi, aby był czytelny zapis
i było wiadomo, przez co należy podzielic
18 paź 17:45
al: | 5 | |
| i czy teraz jest dobrze ? |
| 4 | |
18 paź 17:48
18 paź 17:58
al: dziękuje za pomoc
18 paź 17:59
sushi_gg6397228:
poprawic o wpis o 17.40 ( obliczenia do licznika + kolejnosc poteg) + dopisac limesa
| | licznik | | licznik | | licznik | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = ...= lim |
| = −1 |
| |
| | mianownik | | mianownik | | mianownik | | 4 | |
18 paź 18:01